Skip to main content

Over ons

Eric Swinkels

Naam: Swinkels, Henricus Adrianus Joseph (Eric)
Geboren: 30-03-1949 te Best
Woonplaats: Uden
Beroep: Wapenhandelaar/ Schietbaanhouder/ Nederlands bekendste kleiduivenschutter

Eric Swinkels deed tussen 1972 en 1996 zes keer mee aan de Olympische Spelen. De wapenhandelaar uit het Brabantse Best is daarmee Nederlands recordhouder, samen met schermer Arie de Jong (1906-1928) en amazone Anky van Grunsven (1988-2008). Tijdens de openingsceremonie van Barcelona 1992 droeg Swinkels de Nederlandse vlag. Maar zijn mooiste Olympische herinnering zal hij toch aan zijn tweede optreden hebben overgehouden: in Montréal 1976 veroverde hij verrassend het zilver.

Op een winderig veldje in de vlakte bij het plaatsje L’Acadie, op zo’n vijftig kilometer van Montréal, werden alle voorspellingen aan flarden geschoten. De 27-jarige Eric Swinkels had zich geen plaats weten te veroveren in het rijtje van favorieten voor de Olympische titel kleiduivenschieten. In 1975 eindigde hij weliswaar nog als tweede bij het wereldkampioenschap, maar zijn 27ste plaats bij het vlak voor de Spelen gehouden Europees kampioenschap had de vragen over zijn vorm en zuiverheid kaarsrecht overeind gehouden.

Ten onrechte, zoals daar in het weidse Canadese landschap bleek. Terwijl de wind een enorm obstakel bleek voor de kanshebbers op het Olympisch goud, legde Swinkels een ongelooflijke nauwkeurigheid in al zijn schoten. Slechts twee van zijn tweehonderd pogingen om ‘de duif’ neer te leggen misten hun doel en dat was een prestatie die alleen maar door de Tsjechoslowaak Josef Panacek werd geëvenaard.

Het kwam daardoor tot een barrage tussen de 39-jarige veiligheidsagent uit Brno en zijn twaalf jaar jongere rivaal uit Best. Op het oog was er een groot verschil tussen de twee schutters, Panacek bewoog zich krijtwit van spanning over het veld en Eric Swinkels zag er uiterst ontspannen uit. “Wat had ik nog te verliezen,” vertelde de Brabander later. “Ik was al verder gekomen dan wie ook had verwacht.”

Al bij zijn zevende poging van de eerste barrage miste Panacek en daardoor verkreeg Swinkels de beste kansen. Met de accuratesse van een opticien raakte hij alle ‘schotels’, tot de zestiende. Tot ontzetting van iedereen die hem steunde bleef ‘de duif van leem’ in de lucht hangen. Met één misser voor beide kandidaten werd een tweede barrage noodzakelijk. Swinkels miste opnieuw één keer, maar Panacek bleef foutloos, het goud was voor hem. Gelukkiger dan Eric Swinkels met het zilver was had hij met het goud echter nauwelijks kunnen zijn.

Bronnen:

– Kroniek Olympische Spelen, NOC 75 (Elsevier, 1987)
– Statistische gegevens: Olympisch Oranje, ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)

Volgens zijn eigen opgave heeft hij het volgende gepresteerd:

  • 18x Nederlands kampioen skeet
  • 7x Nederlands kampioen Trap
  • 3x Nederlands kampioen dubbel trap
  • 2x Europees kampioen Teams
  • Winnaar van diverse internationale wedstrijden

Het opvallende van deze topsporter is zijn langdurige verblijf in de wereldtop en dat hij op alle 3 de disciplines van het kleiduiven schieten (Trap / Dubbeltrap / Skeet) Nederlands kampioen werd.

Na zijn 6de spelen in Atlanta stopt hij met zijn internationale schietcarriere. Eind 1997 besloot hij ook zijn nationale schietcarriere te beindigen. Dit echter pas na het winnen van de Grand Prix Lopik en bovenal werd hij nogmaals Nederlands kampioen Skeet, Trap en Dubbeltrap. Een beter afscheid kon hij zich niet wensen.

Als nestor van de Nederlandse kleiduivenschietsport houdt hij zich nu bezig met het scouten en trainen van jong talent, het geven van kleiduivenschietclinics, begeleiden en adviseren van schutters met de aanschaf van een wapen.

Schietbaan Swinkels beschikt over een ruim assortiment nieuwe en gebruikte wapen van alle gerenommeerde merken.

Van huis uit komt Eric Swinkels uit een traditionele Brabantse jachtfamilie. Eric zelf is een gepassioneerde jager. En is ook op dit gebied een autoriteit gezien zijn kennis met betrekking tot wapens, munitie en wildbeheer.

Bekijk onze arrangementen